Preskočiť na obsah
Home » Články » 7 šikovných spôsobov, ako jesť zdravo a ušetriť

7 šikovných spôsobov, ako jesť zdravo a ušetriť

Zdravé ≠ drahé

Zdravá strava má mnoho pozitívnych účinkov na vaše telo. Zabezpečuje dostatok energie a pomáha udržať optimálnu hmotnosť. Vyvážená strava zároveň posilňuje imunitný systém a vedie nielen k predĺženiu života, ale aj k zlepšeniu jeho kvality. Rôzne výskumy dokázali, že strava bohatá na ovocie, zeleninu, celozrnné produkty, bielkoviny a zdravé tuky podporuje zdravé fungovanie čriev a môže prispieť k zlepšeniu kognitívnych funkcií, znížiť riziko demencie aj Alzheimerovej choroby

Zdravé potraviny sú často považované za drahé a nedostupné. V tomto článku vám ukážeme, že to tak byť nemusí.
1. Kupujte sezónne ovocie a zeleninu 🍏

Sezónne produkty sú cenovo dostupné a najmä plné vitamínov, minerálov a antioxidantov, keďže dozreli prirodzene a nie v kamióne na ceste z Maroka. Určite to poznáte, jahody kúpite lepšie v lete a tekvicu na jeseň. Môžete nakúpiť aj viac a zvyšok zamraziť.

2. Využite strukoviny ako zdroj bielkovín 🫘

Fazuľa, šošovica a hrach sú lacnejší variant zdroja bielkovín, vlákniny aj minerálov. Strukoviny pridajte do polievok, šalátov alebo namiesto mäsa v pokrmoch. Vyskúšajte nové jedlá, napríklad prívarok z červenej šošovice. Sú to potraviny, ktoré sú ľahké na prípravu a majú dlhú trvanlivosť. 

3. Naplánujte si jedálniček a kupujte s rozvahou 🛒

Plánovanie varenia na niekoľko dní dopredu vám pomôže nekupovať zbytočnosti a zamedzí plytvaniu jedlom. Spíšte si zoznam, pri premýšľaní o jedálničku môžete využiť akciové letáky a inšpirovať sa surovinami, ktoré sú práve v zľave. 

4. Vyskúšajte mrazené ovocie a zeleninu 🍒

Takéto produkty sú často lacnejšie než čerstvé, pričom si udržiavajú väčšinu živín. Mrazená zelenina môže byť niekedy dokonca zdravšia než čerstvá, mrazí krátko po zbere, čo zamedzuje strate živín počas prevozu.

5. Uvarte si niečo chutné 🍲

Pri vlastnoručnom varení máte najlepší prehľad o tom, aké ingrediencie jedlo obsahuje.  Stravovanie doma je zdravšie a môže byť lacnejšie o 50 až 75 % oproti reštauráciám. 

6. Skúste obmedziť spracované potraviny 🍬

Napríklad nealkoholické sladké nápoje, sušienky, koláče a predpripravené jedlá. Tieto potraviny majú nielen vyššiu cenu, ale obsahujú veľa sodíka alebo pridaného cukru a majú nízku výživovú hodnotu.

7. Využite balkón alebo záhradku 🧑‍🌾

Ak máte možnosť, zúžitkujte teplé počasie a slnko na vypestovanie vlastného ovocia či zeleniny. Bylinky, paradajky alebo jarná cibuľka – niekedy postačí aj parapetná doska.

25 cenovo dostupných a výživných potravín

Aby ste sa stravovali zdravo nemusíte siahať iba po bio-potravinách. Zdravá strava spočíva najmä v konzumácii pestrej škály potravín, vrátane ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov, bielkovín a zdravých tukov. Mnohé neorganické potraviny obsahujú rovnaké množstvo živín ako ich organické varianty, pričom sú dostupnejšie a cenovo prijateľnejšie.

Aj cenovo dostupné potraviny môžu mať vysokú výživovú hodnotu. To znamená, že poskytujú dostatok vitamínov, minerálnych látok a iných živín, ktoré sú prospešné pre naše zdravie. Možno si to ani neuvedomujeme, no častokrát sa môže jednať o potraviny, ktoré už nakupujeme.  Medzi takéto potraviny patria celozrnné produkty, strukoviny, zelenina či ovocie.

Na obrázku nižšie vám ponúkame škálu rozličných potravín, ktoré peňaženku nezabolia a náš organizmus naopak potešia. Môžete sa nimi inšpirovať pri vašom ďalšom nákupe.

Zdravá strava nemusí byť drahá.  Správna voľba a pestrosť dostupných potravín vám pomôže udržať zdravý a výživne vyvážený jedálniček.

Bol pre vás článok užitočný?

59
2