Preskočiť na obsah
Home » Články » Ako si zvoliť predsavzatie, ktoré dodržíte

Ako si zvoliť predsavzatie, ktoré dodržíte

    Každý rok si milióny z nás dajú novoročné predsavzatia. Tento fenomén je známy ako efekt nového začiatku 🚀 a zažívame ho pri významných časových míľnikoch. V dnešnom newslettri si preto posvietime na to, či predsavzatia fungujú a ako si vybrať také, pri ktorom máte vyššiu šancu, že sa vám ho podarí splniť.

    3 veci potrebné pre dosiahnutie skutočnej zmeny

    1️⃣ Úmysel. Jasný zámer, čo chcete dosiahnuť.  Výskumy ukazujú, že pozitívne formulované ciele ako “Chcem odbehnúť 5km v kuse” alebo “Chcem sa naučiť variť 20 nových jedál” sú účinnejšie, ako negatívne stavané ciele, napríklad “Prestanem jesť čipsy” alebo “Nebudem tráviť toľko času na sociálnych sieťach”.

    2️⃣ Potreba. Ak zmenu vnímate ako nevyhnutnú alebo dôležitú pre vaše blaho, ste motivovanejší vytrvať v nej aj napriek prekážkam.

    3️⃣ Túžba. Tento bod je kritický pre udržanie motivácie. Zmenu musíte chcieť v prvom rade vy, nie vaše okolie. Vedci dokázali, že vnútorná motivácie (ja to chcem) je pri dosahovaní cieľov kľúčovejšia ako vonkajšia (chce to odo mňa lekár/partner/dcéra).

    Základom je stanoviť si merateľné, realistické a časovo ohraničené ciele. Ak sa snažíte viac chodiť peši, stanovte si pre začiatok jednoduchý cieľ. Napríklad: každý druhý deň 20 minút chôdze navyše. Postupne tento cieľ môžete navyšovať a sledovať svoj pokrok.

    Realistický cieľ znamená postupnú, pomalú zmenu. Ak chcete začať behať, nedávajte si za cieľ zvládnuť o tri mesiace maratón. Príliš ambiciózny alebo všeobecný cieľ vás skôr odradí ako namotivuje.

    ⚠️ Tretina až polovica ľudí svoj úmysel nepremení do konkrétnej aktivity. Najčastejšími dôvodmi sú nedostatok jasného cieľa, strach z neúspechu alebo nedostatočné plánovanie.

    Čo majú spoločné ľudia, ktorí sú úspešní v plnení predsavzatí?
    • proaktívny prístup a ochota sa svojmu cieľu niekedy prispôsobiť
    • vzdelávanie a zlepšovanie zručností potrebných pre zmenu (získavanie informácií a spätnej väzby, sebareflexia)
    • pozitívne naladenie
    • viera, že zmenu dokážete vykonať
    • podpora okolia

    Prvý mesiac bude najťažší. Približne toľko trvá vytvorenie nového návyku. Ak zvládnete prekonať tento míľnik, nezabudnite svoj úspech osláviť 🎉.

    Nájdite vo svojom okolí človeka alebo skupinu ľudí, ktorí vás pri zmene podporia. Môže to byť rodina, priatelia alebo komunita s podobnými záujmami.

    Naplánujte si spoločné aktivity. Ideálne pravidelne, aby ste mali jasne vyčlenený čas na tento záväzok. Vytvoríte si tak mechanizmus, ktorý vás “donúti” nevzdať sa.

    Vytvorte si spoločný chat na whatsappe alebo messengeri, kde si budete posielať povzbudzujúce správy či zdieľať pokroky, ale aj neúspechy.

    Vzájomná podpora, zdieľanie zodpovednosti s inými a sociálny kontakt sú v dosahovaní cieľov veľmi efektívne. Ak okolo seba takých ľudí nemáte, komunitu si môžete nájsť aj online

    📖 Chcem viac čítať ➡️ Chcem prečítať 1 knihu mesačne. Začnite kratšími alebo ľahšími dielami. Vyhraďte si pravidelný čas na čítanie, 15 minút večer miesto ďalšej epizódy seriálu, počas cesty do práce alebo hodinu v sobotu ráno. Knihu môžete zameniť za obľúbený týždenník alebo mesačník.

    🥗 Chcem jesť zdravšie ➡️ Každý deň chcem zjesť misku zeleniny. Choďte na to postupne, zvoľte si malý cieľ a postupne na ňom stavajte. Vyberte si jedno jedlo denne, ktoré bude obsahovať aspoň tretinu zeleniny. Nahraďte časť slanej alebo sladkej pochúťky krájanou zeleninou či menej sladkým ovocím (kiwi, pomaranč).

    😴 Chcem mať lepší spánok ➡️ Chcem spať 8 hodín denne. Začnite tým, že si určíte konkrétny čas, kedy sa začnete pripravovať na spánok. Vytvorte si relaxačný spánkový režim, môže to byť čítanie, meditácia či pokojná hudba.

    🏃‍♂️ Chcem sa viac hýbať ➡️ Chcem venovať 2 hodiny týždenne cvičeniu. Začnite ľahkými formami pohybu, rýchla chôdza, voľné plávanie, ľahká joga. Intenzitu a periodicitu môžete časom zvyšovať. Vyhnete sa tak zraneniam a kondíciu si vybudujete postupne.

    💰 Chcem si vytvoriť finančnú rezervu ➡️ Chcem usporiť 50 € mesačne. Vyberte si sumu, ktorá je ľahko dosiahnuteľná, aj keď je nízka. Pravidelným sporením si vytvoríte dobrý návyk bez toho, aby to významne ovplyvnilo váš mesačný rozpočet.

    Bol pre vás článok užitočný?

    Značky: