Preskočiť na obsah
Home » Články » 5 pravidiel pre správnu chôdzu

5 pravidiel pre správnu chôdzu

Možno vás prekvapí, že mnoho ľudí má nesprávnu techniku chôdze. Preto vám v tomto článku ponúkame 5 tipov, ako mať lepšiu rovnováhu, nekaziť si kĺby či chrbát a užívať si pohyb, ktorý je pre človeka najprirodzenejší. Pri chôdzi totiž precvičujeme celé telo.

1. Hlavu hore

Kráčajte vzpriamene. Spevnite stred tela – dajte si pozor, aby ste neboli prehnutí v krížoch – vypnite hruď a ramená zatlačte dozadu. Predstavte si, že vás za vrch hlavy ťahá neviditeľné lanko. Ľudia, ktorí kráčajú vystretí, pôsobia sebavedomo a mladistvo.  

Image by Freepik

2. Počas chôdze nezabúdajte na ruky

Predstavte si vojakov, keď pochodujú. Pravá, ľavá, pravá, ľavá. Tako ako vidíte na obrázku vyššie. Pri vykročení pravou nohou by mala byť vpredu ľavá ruka a naopak. Rovnaký pohyb sa učia aj bežci na tréningoch.

3. Naučte sa správne našľapovať

Najlepší spôsob, ako rovnomerne rozložiť vašu hmotnosť na celé chodidlo a nenamáhať kĺby je našľapovať najprv na pätu, následne na zem dosadá chodidlo a ako posledné sú prsty. Tie vám pomáhajú odraziť sa do ďalšieho kroku. Počas života si môžete zafixovať nesprávnu techniku (napríklad, keď vás bolí koleno či bedrový kĺb a nevedomky to kompenzujeme v našľapovaní). Pozorujte sa a uvedomujte si, či našľapujete správne. Dobrou správou je, že technika sa dá naučiť v každom veku.

4. Vezmite si so sebou spoločnosť

Niekto sa rád prechádza s priateľmi, niekto počúva hudbu či audioknihu. Nájdite si svoju rutinu a zistite, čo vás baví.

5. Pomaly ďalej zájdeš alebo nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa

Zvoľte si také tempo, aby ste sa nezadýchali. Chôdza vám má prinášať radosť z pohybu, nemáte pri nej lapať po dychu. Pri pravidelnej chôdzi sa vaša kondícia zlepší a postupne môžete tempo zvýšiť. Počíta sa každý krok, preto nezabudnite nosiť váš fitness náramok aj doma.

Praktický tip: Počas kráčania by ste mali byť schopní plynule rozprávať. Váš tep by mal byť mierne zvýšený. Môžete si ho skontrolovať na fitness náramku.

Ak správnu techniku chôdze poznáte alebo ste si ju už osvojili, vyskúšať môžete ďalšie tipy.

Ako navyšovať počet krokov

🥾 Sledujte počet krokov, ktoré počas jedného týždňa prejdete

Použite fitness náramok alebo aplikáciu v telefóne. Zistíte tak, aká je vaša aktuálna kondícia a môžete si stanoviť dosiahnuteľný cieľ.  Zapisovanie počtu krokov môže byť skvelým spôsobom, ako sa motivovať.

📈 Pomaly zvyšujte počet krokov

Začnite napríklad tým, že za deň prejdete o 500 krokov viac. Nedávne štúdie, ktorých sa zúčastnili ľudia vo veku 70 a viac rokov ukázali, že navýšenie počtu prejdených krokov o 500 za jeden deň znižuje riziko srdcových ochorení, mozgovej príhody či zlyhania srdca o 14 %. Ak denne prejdete 10 tisíc krokov, znížite riziko demencie o 50 %. 4 000 krokov denne znižuje šance na demenciu o 25 %.

📆 Ráno si naplánujte deň

Napláujte si čo potrebujete v ten deň stihnúť a zaraďte do svojho harmonogramu viac príležitostí na chôdzu. Napríklad zaparkujte ďalej od domu a prejdite sa alebo zoberte vnúčika na ihrisko či kamarátku na kávu, je to len na vás.

🚶 Počúvajte vaše telo

Ak pociťujete bolesť, nepohodlie alebo nadmernú únavu, urobte si prestávku alebo znížte počet krokov. Pri pohybe je rovnako dôležitý balans a oddych pre načerpanie nových síl.

Ak preferujete iný typ pohybu ako chôdzu, nič sa nedeje, môžete si napríklad zatancovať alebo sa previezť na bicykli. Obľúbený pohyb vám pôjde s väčšou ľahkosťou. Pohyb je iba jednou časťou skladačky, dôležité je dbať aj na zdravú stravu, dobrý spánok a čo najmenej stresu. Tieto témy vám priblížime v ďalších článkoch.

Bol pre vás článok užitočný?

55
1
Značky: