Preskočiť na obsah
Home » Články » Ako správne čítať a rozumieť obalom na potravinách

Ako správne čítať a rozumieť obalom na potravinách

Na čo pozeráte pri nakupovaní vy? Na dátum spotreby či krajinu pôvodu? Na obaloch z potravín nájdete aj mnoho ďalších informácií, ktoré vám vedia poradiť, ako zdravá či nezdravá je potravina, ktorú sa chystáte vložiť do košíka. Máme na mysli tie, ktoré sú napísane takým malinkým písmom, že by v obchodoch mohli okrem košíkov požičiavať aj lupy. 

Veríme, že ste si z časti programu zameraného na stravu zobrali to najdôležitejšie a teóriu ako zostaviť zdravý tanier už máte v malíčku. Pre zavedenie teórie do praxe je prospešné poznať a rozumieť aj zloženiu potravín. Preto sme pre vás pripravili „záchytné“ body ako sa vyznať v obaloch od potravín. 

Minimálna trvanlivosť

Obdobie, počas ktorého si potravina (ak bola správne skladovaná) zachováva svoje vlastnosti, ako chuť, vôňa a nutričná hodnota. Po tomto dátume môže potravina meniť svoje kvalitatívne vlastnosti (napríklad mierne zmeniť chuť, konzistenciu alebo vôňu), ale stále môže byť bezpečná pre konzumáciu. Do tejto kategórie patria predovšetkým trvanlivé potraviny ako napríklad múka, cestoviny, ryža a konzervy. 

Dátum spotreby

Týka sa potravín s krátkou trvanlivosťou ako mäso a mliečne výrobky. Potraviny s nápisom „spotrebujte do“ by sa po uvedenom dátume konzumovať nemali.

Zloženie

Všetky zložky sú zoradené zostupne, teda prvej zložky je v potravine najviac. Podľa celého zloženia a poradia môžete odhadnúť kvalitu toho, čo kupujete. Dobrým pravidlom je skontrolovať prvé tri zložky – tvoria najväčšiu časť zloženia.

Tabuľka nutričných hodnôt vám prezradí energetické a nutričné hodnoty potraviny. Výrobca produktu je povinný uviesť údaje, medzi ktoré patrí:

Energetická hodnota (kJ, kcal)
Tuky, vrátane nasýtených mastných kyselín(g)
Sacharidy, vrátane cukrov(g)
Bielkoviny(g)
Soľ (g)

Zároveň sa na obaloch často uvádzajú aj nepovinné údaje ako vláknina, vitamíny a mnoho ďalšieho. Všetky údaje sa udávajú na 100 g, preto odporúčame pozrieť sa na gramáž potraviny. 

Energetická hodnota sa uvádza v kilokalóriách (kcal) alebo kilojouloch (kJ). Tieto dva údaje sa líšia v číslach, 1 kcal=4,18 kJ. Kilokalórie aj kilojouly predstavujú dva rozličné spôsoby, akými meriame ten istý obsah energie. Je to preto, že vedci a potravinári radi používajú obe jednotky. 

V rámci energetickej hodnoty sa pod tabuľkou často uvádza aj referenčná hodnota príjmu energie pre priemerného dospelého človeka, ktorá je 2000 kcal/8400 kJ. Pri tomto údaji je potrebné mať na pamäti, že každý človek má iné potreby a táto hodnota je veľmi individuálna. Ovplyvňuje ju mnoho faktorov od pohlavia, genetiky, miery aktívneho života aj veku. S vekom sa denný príjem kalórií znižuje kvôli poklesu bazálneho metabolizmu, strate svalovej hmoty a zníženej fyzickej aktivite. 

Okrem kalórií uvedených na 100 g alebo 100 ml výrobca niekedy uvádza aj kalórie na jednu porciu daného produktu. Teda koľko % energie poskytuje jedna porcia potraviny, v rámci celkového denného energetického príjmu. Výrobca si však veľkosť porcie určuje sám. Preto sa pri porovnávaní produktov skúste zamerať na informácie „na 100 g“ alebo „na 100 ml“, ktoré sú smerodajné.

Čo presne znamenajú tuky, bielkoviny či sacharidy?

🧈 Tuky

Predstavujú celkové zastúpenie tukov v danej potravine – nenasýtených aj nasýtených.

  • Údaj “z toho nasýtené” prezrádza hodnoty nasýtených mastných kyselín z celkovej hodnoty tuku potraviny. Ich podiel by mal byť čo najnižší. Obmedzením konzumácie nasýtených tukov v strave vieme predísť riziku srdcovo-cievnych chorôb. 
  • Nasýtené mastné kyseliny sa nachádzajú v potravinách ako údeniny, mäso, mliečne výrobky, ale aj sladkosti či čokoláda s kokosovým alebo palmovým tukom.
🍰 Sacharidy

Sacharidy nám poskytujú energiu. Táto hodnota zahŕňa všetky druhy sacharidov – cukry a škroby nachádzajúce sa v potravinách prirodzene, ale aj také, ktoré boli do potravín pridané vo výrobe.

  • Na obaloch sa udáva spolu so sacharidmi aj hodnota “z toho cukry” – teda všetky cukry, ktoré chutia sladko. 
  • Jednoduché cukry sa v potravinách vyskytujú prirodzene, napríklad v ovocí alebo mede.
🍗 Bielkoviny

Z výživových údajov sa dozvieme aj hodnotu bielkovín. Zdroje bielkovín zahŕňajú mäso, mliečne výrobky, vajcia, strukoviny a orechy. Sú základnými stavebnými blokmi našich buniek a sú nevyhnutné pre rast, opravu tkanív a udržanie zdravia.

🧂 Soľ

Na obale nájdeme aj hodnotu soli. Pri výbere potravín by sme mali myslieť na to, že denne by sme mali prijať maximálne 5 gramov soli. Do tejto hodnoty sa ráta nielen soľ, ktorú zjeme v balených potravinách ale aj tá, ktorú použijeme pri varení. 

  • Potraviny, ktoré obsahujú veľa soli sú syry, údeniny, šunky, salámy, jedlo z rýchleho občerstvenia či čipsy.

Príklad zloženia čokolády:

👻 A čo také Éčka, pre mnohých veľký strašiak?

Éčka sú prídavné látky, ktoré majú zlepšiť vlastnosti potravín, ako je trvanlivosť, chuť, farba alebo konzistencia. Na obale potravín sa uvádzajú v zozname zložiek, často označené ako „E“ nasledované číslom, napríklad taký vitamín C má označenie E300. Väčšina Éčok je však neškodná a je schválená pre použitie v potravinách Európskym úradom pre bezpečnosť potravín. 

🥜 Čo v prípade alergénov?

V zložení potravín sú alergény zreteľne označené odlišným písmom, zvýraznením alebo inou farbou. Ak je alergén už uvedený v názve potraviny, nemusí byť znova uvedený v zozname zložiek, napríklad pri arašidovom masle je jasné, že obsahuje alergén 5, arašidy.

Oficiálny zoznam alergénov zahŕňa 14 položiek:

1. Obilniny obsahujúce lepok (pšenica, raž, jačmeň, ovos či špalda)8. Orechy (mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadamové orechy)
2. Kôrovce 9. Zeler
3. Vajcia10. Horčica
4. Ryby11. Sezamové semená
5. Arašidy12. Oxid siričitý
6. Sójové bôby (sója)13. Vlčí bôb
7. Mlieko14. Mäkkýše
Upozornenie na „stopy“ alergénov, znamená, že potravina bola vyrobená v prostredí, kde sa daný alergén používal a mohla by obsahovať jeho stopy. 
Nutri-score

Na záver by sme radi objasnili označenie, ktoré sa začalo objavovať na potravinách len nedávno. Jedná sa o takzvané Nutri-score a vyzerá takto:

Toto označenie zjednodušuje porovnávanie nutričných hodnôt medzi rôznymi výrobkami. Systém hodnotí potraviny od A (nutrične najhodnotnejšie) po E (nutrične najmenej hodnotné) na základe ich zdravotných prínosov a rizík. Čím vyššie písmeno (A, B), tým zdravšia je potravina.

Je dôležité mať na pamäti, že spomínaný Nutri-score slúži na porovnávanie produktov v rámci kategórie, do ktorej daná potravina patrí. Nutri-score necharakterizuje potraviny ako zdravé alebo nezdravé, dobré alebo zlé. Porovnávanie písmenka Nutri-Score medzi jogurtom a cestovinami nebude užitočné, pretože tieto potraviny majú v strave inú úlohu a sú založené na rôznych živinách. 

Nutri-score vám môže pomôcť zvoliť vhodnejšiu alternatívu napríklad medzi rôznymi jogurtami, rôznymi druhmi syrov či rôznymi nápojmi. Porovnávanie medzi kategóriami vedie k nesprávnym záverom o výživových hodnotách jednotlivých potravín. Zatiaľ je však výskyt označenia Nutri-score skôr sporadický.

Veríme, že vám tento článok poskytol to najdôležitejšie pre lepšiu orientáciu a čítanie obalov od potravín. Pri najbližšej návšteve obchodu tak viete otestovať novonadobudnuté informácie a urobiť vedomé rozhodnutie pri nákupe potravín.

Bol pre vás článok užitočný?

29