Preskočiť na obsah
Home » Články » Spoločnosť blízkych: Kľúč k dlhšiemu a šťastnejšiemu životu

Spoločnosť blízkych: Kľúč k dlhšiemu a šťastnejšiemu životu

Vedeli ste, že pre kognitívne zdravie sú dôležité aj sociálne interakcie? Ľudia s bohatým spoločenským životom majú lepšiu kognitívnu funkciu v porovnaní s tými, ktorí trávia veľa času sami. Sociálne vzťahy nás obklopujú všade, tvorí ich rodina, priatelia alebo susedia. Vďaka sociálnemu životu žijeme dlhšie, máme pevnejšie zdravie a cítime sa menej osamelí. Sociálne vzťahy stimulujú myslenie a riešenie problémov, ktoré sa v našich vzťahoch sem-tam objavia. 

Budujte si tzv. kognitívnu rezervu

Kognitívna rezerva je schopnosť mozgu vyrovnať sa s možným poškodením, ktoré je spôsobené ochoreniami alebo starnutím. Zároveň ho chráni pred potenciálnou stratou kognitívnych funkcií. Táto rezerva vám pomôže udržiavať normálnu kognitívnu výkonnosť napriek mozgovému poškodeniu. Zvýšenie kognitívnej rezervy je možné prostredníctvom aktivít ako vzdelávanie, sociálne a fyzické aktivity, ktoré posilňujú a rozvíjajú naše neurónové siete.

Práve sociálne zapojenie podporuje kognitívnu rezervu tým, že zvyšuje množstvo a rozmanitosť kognitívnych stimulov, ktorým je človek vystavený. Tu sú 3 príklady ako posilniť kognitívne funkcie:

1. Trávte čas s priateľmi alebo rodinou

Pri sociálnych interakciách sa často vyskytujú situácie, ktoré vyžadujú rýchle a flexibilné myslenie, empatiu a emocionálnu chápavosť. Vďaka tomu sa posilňujú existujúce neurónové spojenia a vytvárajú sa nové, čo zvyšuje kapacitu mozgu pre zvládanie kognitívnych výziev. Napríklad, keď radíte priateľke s rodinnými problémami alebo keď susede vysvetľujete, ako pripraviť obľúbený recept.

2. Posilnite myslenie konverzáciou s blízkymi

Už aj počas bežného rozhovoru s priateľom alebo priateľkou sa zvyšuje množstvo nových informácií, na ktoré sa človek sústredí a snaží sa ich zapamätať. Pri udržiavaní sociálnych vzťahov sa neustále učíte nové veci o vašich priateľoch, ich záujmoch, názoroch a skúsenostiach. Toto učenie pomáha rozširovať kognitívne schopnosti a zvyšovať spomínanú kognitívnu rezervu.

3. Podporte mentálne zdravie

Čas strávený v príjemnej spoločnosti zlepšuje aj duševné zdravie a životnú pohodu. Práve tieto oblasti sú rovnako dôležité pre správne fungovanie kognitívnych funkcií. Sociálne interakcie poskytujú mentálny tréning a tým udržujú mozog aktívny a zdravý. Vo vyššom veku sú tieto veci obzvlášť dôležité, pretože izolácia a osamelosť negatívne vplývajú na kognitívne schopnosti.

Ako vplývajú spoločenské aktivity s rodinou či vnúčatami na kogníciu? Aké hry s nimi môžete vyskúšať?

Spoločné hry, tanec alebo riešenie hlavolamov môže pomôcť ľuďom vo vyššom veku udržiavať pamäť v kondícií. 

Nasledovné hry a aktivity môžete vyskúšať s rodinou, vnúčatami alebo priateľmi.

  • Stolné hry. Klasické hry ako šach, dáma či Scrabble podporujú logické, strategické myslenie a slovnú zručnosť zároveň.
  • Kvízy a hádanky. Spoločné riešenie kvízových otázok alebo hádaniek pomáha rozvíjať pamäť, koncentráciu a kreatívne myslenie. S vnúčatami sa môžete dokonca zabaviť aj pri vymýšlaní vlastných hádaniek. 
  • Stavebné hry. Lego alebo domino poskytujú možnosť plánovať a riešiť problémy, čo stimuluje kognitívne funkcie.
  • Aktivity na zlepšenie pamäti. Skúste si spolu s priateľmi alebo vnúčatami zapamätať novú básničku, príbeh alebo pieseň. Trénujete nielen pamäť, ale aj svoju pozornosť. 
  • Fyzické aktivity. Na pamäť fungujú nielen logické hry, ale aj aktívny šport. Spoločné tancovanie či prechádzky v prírode zlepšujú fyzickú kondíciu, ktorá na revanš podporuje aj správne fungovanie našej mysle.

Vyskúšanie týchto hier a aktivít spoločne s rodinou a vnúčatami navyše upevňuje rodinné vzťahy a prináša potešenie zo spoločne prežitých okamihov.

Bol pre vás článok prínosný?

25
0