Preskočiť na obsah
Home » Články » 5 tajomstiev pre udržanie nových návykov

5 tajomstiev pre udržanie nových návykov

    V predchádzajúcich článkoch ste sa dozvedeli o význame pravidelného pohybu, vyváženého stravovania, efektívneho manažovania stresu, tréningu kognitívnych funkcií a významu spánku pre vaše celkové zdravie a kvalitu života. Čo je kľúčová ingrediencia, ktorá zaistí, že budete v ceste za lepším zdravím pokračovať?

    Ako si zdravé návyky udržať?

    Pre udržanie zdravého životného štýlu, ktorý ste si vytvorili počas trvania programu, je kľúčové v nových návykoch pokračovať. Prečítajte si príklady stratégií a podporných nástrojov, ktoré vám s tým pomôžu.

    1. Správne stanovenie cieľov 🎯

    Pre udržanie zvykov je dôležité, aby daný cieľ a zvyk bol špecifický, merateľný, dosiahnuteľný, relevantný a časovo ohraničený. Na základe týchto parametrov viete lepšie sledovať pokrok a udržiavať motiváciu. Cieľom môže byť rýchla 30-minútová prechádzka aspoň 5-krát týždenne počas nasledujúcich 2 mesiacov.

    2. Pripojenie k existujúcim návykom 🧩

    Pre dodržiavanie novšieho návyku ho skúste spojiť s návykom, ktorý už máte. Napríklad, ak zvyknete jedávať raňajky, pridajte si k raňajkám porciu ovocia alebo zeleniny. Týmto spôsobom sa zvyk stáva súčasťou existujúceho denného režimu, čo pomáha dodržiavať ho po dlhší čas.

    3. Sociálna podpora 👯

    Zdieľanie cieľov s priateľmi, rodinou alebo online komunitou môže výrazne zlepšiť vaše šance na udržanie stanoveného cieľa. Táto podpora poskytuje dodatočnú motiváciu. Ak je cieľom pravidelne chodiť na prechádzky,  skúste zorganizovať týždenné prechádzky s priateľmi alebo rodinou. Sociálna podpora pomáha udržať si návyk a zároveň pridáva príjemný spoločenský aspekt, ktorý tiež pozitívne vplýva na kogníciu.

    4. Vytvorenie priaznivého prostredia 🏠

    Pre udržanie zvyku, je dôležité vytvoriť si podporné prostredie. To znamená odstrániť prekážky, ktoré by vás mohli odradiť, a naopak, vytvoriť podmienky, ktoré zvyk podporia. Napríklad, ak chcete začať piť viac vody, môžete si fľašu vody umiestniť na viditeľné miesto v kuchyni alebo na stolík v obývačke. 

    5. Odmeňovanie pokroku 🎁

    Stanovte si odmeny za dosiahnutý pokrok v návyku. Odmeny by mali byť príjemné a zároveň podporovať chuť pokračovať v sledovaní cieľa. Napríklad, ak dosiahnete určitý počet dní, kedy ste pravidelne cvičili, môžete sa odmeniť novým kúskom športového oblečenia alebo večerou v obľúbenej reštaurácii.

    Nové zvyky, ktoré ste si vytvorili a osvojili, by vám mali napomôcť k väčšej pohode počas dní a mohli by sa stať bežnou súčasťou životného štýlu.

    Všetky tipy a články sú k dispozícií aj po skončení programu. Ak budete mať kedykoľvek potrebu vrátiť sa k predošlým témam, stačí navštíviť sekciu článkov, kde jednotlivé články a tipy nájdete.

    Bol pre vás článok užitočný?

    Značky: